Träna utomhus med experterna

Gå utanför gymmet för att nytända din passion för träning, förbättra konditionen och förstärka din hälsa.

Efter att ha spenderat hela vintern inomhus, är det dags att byta löpbandet för vandringslederna. Och att byta ut gym centret för solen och för ljudet av fåglar och människor.

Tänk som ett barn

Kom ihåg urtaget? Under barndomen var det alltid den bästa delen av dagen – en chans att komma ut och springa runt.

Det är precis vad som händer utanför inspirerar oss att göra även nu. ”Du är mer benägna att vara aktiv när du går utomhus. Än när du är inuti som lockas av skärmarna som finns runt dig, säger experterna. När det gäller dina träningspass i gymmet är du ofta inriktad på att få dem färdiga. Så att du kan gå vidare till nästa uppgift på din dag. Men ute är det mycket lättare att släppa, ha det roligt och njut av dig själv. Och allt medan du bränner kalorier.

En av de största utbetalningarna av träning utomhus? ”Det tvingar dig verkligen att vara kreativ, bryta ut och använda din kropp på alla sätt. Som den är konstruerad för att röra sig”, säger experterna. Till exempel kommer inte bara att trampa uppåt ge unika utmaningar för din underkropp. Det kan också bidra till att lindra ensamheten hos din typiska monotona löpbands träning. ”Möjligheterna är oändliga”, säger experterna. ”När du varierar din terräng utmanar du din kropp på nya sätt. Vilket innebär att du alltid gör tränings vinster och är mycket mindre benägna att platå eller bli uttråkad.”

Ändra din miljö

Enligt helt ny forskning påverkar olika utomhusområden våra kroppar och sinne på olika sätt. I en studie publicerad i Environmental Science & Technology deltog deltagarna på en stationär cykel. Medan de tittade på en video på en stor skärm som simulerade ridning genom Shenandoah National Park i Virginia. Cyklisterna utförde tre fem minuters åkattraktioner. Medan de tittade på tre versioner av samma material. Den första var den orörda frodiga, gröna skogen, den andra manipulerades för att se grå. Medan den tredje verkade röd.

Deltagarna bedömde sin upplevda nivå av ansträngning lägst i grönt tillstånd och rapporterade högre värderingar av ilska i den röda. En annan studie som publicerades i tidskriften Personality and Social Psychology Bulletin fann att exponering för grön färgnyans ökar kreativiteten. Båda studierna föreslår att man väljer de mest naturliga miljöerna – de med många träd, gräs och växtliv. Är bäst för att öka din hälsa och prestanda.

Och samtidigt som du är på väg

Att överväga att träna nära vatten också. I en studie från Förenade kungariket jämförde forskarna effekterna av stadsparker, landsbygden och havet på individens välbefinnande. Och medan alla platser var kopplade till ökad lugn och rogivande tenderar de som bor vid kusten. Att vara hälsosammare än de som bodde längre inåt landet. ”Skogs- och vatten vyer har visat sig öka avslappnande alfa-vågaktivitet i hjärnan och att minska hjärtfrekvensen. Medan urbana synder associeras med ökad muskelspänning”, säger forskarna.

Hans råd: blanda upp aktiviteterna! Spendera tid utomhus i det gröna en dag och gå vidare till vatten aktivitet.

Du kan fortfarande använda det här om du bor i ett stadsområde. Eftersom de flesta städer är byggda nära vatten och har löp och cykelvägar, säger han. ”Du kan växla mellan parker och vatten. Och ta en enstaka resa till mer landsbygd eller bergiga inställningar också,” tillägger han. Precis som din kropp anpassar sig för att göra samma träning med tiden. Anpassar sinnet sig till att se samma landskap. ”Även effekterna av naturliga miljöer slipper slutligen. Men om du spenderar tid i olika utomhus ställningar ser du att fördelarna, säger han.

Oförutsägbar och varierande terräng

håller också kroppen på spänn. ”Icke-enhetliga ytor aktiverar muskler i benen och fotled som kan vara underutnyttjade i en platt miljö som gymmet”, säger experterna. ”Ojämn mark och vindmotstånd kan också göra små men meningsfulla skillnader i din kaloriförbränning. Så även om du tar samma träning på två olika utomhus ställningar. Kommer du att arbeta med din kropp på olika sätt något du inte kan dra av inomhus.

Ett av de bästa sätten att sporra din utomhus träning är att ta med en partner eller vän, säger experterna. Att verkligen utmana dig själv väljer någon som är mer erfaren i den aktivitet. Som du vill lära dig, till exempel vandring, tennis, kajakpaddling, mountainbike, spår eller bergsklättring.

I en studie på mer än 800 vuxna

Fann forskare att träning i naturliga miljöer resulterade i ökad energi och föryngring. Såväl som minskad spänning, ilska och depression jämfört med att träna inomhus, rapporterar tidskriften Environmental Science & Technology. Dessutom kan du regelbundet träna utomhus och öka sannolikheten för att du kommer att hålla fast vid ditt träningsprogram. När du tränar utomhus, tycker du om det mer, så du är mer benägna att göra det igen.